maanantai 14. maaliskuuta 2016

Ikääntyminen ja liikunta

Arjen toimintakykyä pystyy ylläpitämään monipuolisella lihaskunto-, liikkuvuus- ja tasapainoharjoittelulla. Vuosi vuodelta ikä pistää kapuloita rattaisiin, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!
Ikääntyneillä hyvä lihaskunto ehkäisee kaatumisia ja tukee heikentynyttä luustoa. Lihaskuntoharjoittelun avulla voidaan hidastaa lihasvoiman vähenemistä ja lihaskatoa.
Liikkuvuusominaisuuksia harjoittamalla voidaan ehkäistä liikuntavammoja. Lihaskuntoharjoittelua ajatellen liikkuvuusharjoittelun avulla saadaan puhtaampia liikeratoja ja vastavaikuttajalihaksia enemmän mukaan voimantuottoon. Liikkuvuusharjoittelulla ja venyttelyllä voidaan ylläpitää ja lisätä nivelten liikkuvuutta sekä yleensäkin notkeutta. Riittävä notkeus helpottaa päivittäisistä toiminnoista selviytymistä ja ennaltaehkäisee loukkaantumisia. Ikääntyessä ennakoivat tasapainon säätelytoiminnot ja tasapainoa korjaavat reaktiot hidastuvat. Sen takia on erityisen tärkeää muistaa harjoittaa myös tasapainoa. Etenkin talviaikaan kaatumiset aiheuttavat runsaasti lonkkavaivoja ja muita vammoja.
Kaiken ikäisten on tärkeää pitää yllä lihaskunto- tasapaino -ja liikkuvuusominaisuuksia, sillä ne toimivat yhdessä tukien toinen toistaan. Hyvä lihaskunto auttaa tasapainoharjoittelussa ja hyvä liikkuvuus taas auttaa lihaskuntoharjoittelussa.
Hienoa esimerkkiä on nähtävissä esimerkiksi Liikuntakeskus Buugin senioritunneilla, joissa osallistujia riittää ja asennetta sitäkin enemmän. Buugin ryhmäliikuntatarjonta kattaa monipuolisesti liikkuvuus, lihaskunto ja- tasapainotunteja, joten eikun liikkumaan!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti